Vila i frid

Det har varit två intensiva och jobbiga dagar, och därför har vi inte bloggat.. 

Igår morse när vi gick ut i stallet för att fodra, låg Tenor ner i sin box och ville inte resa sig upp. Han hade knappt rört kvällsmaten och hade inte bajsat mer än en pyttehög. Vi blev oroliga då han nu på senare tid alltid slickat rent krubban och på morgonen brukar det alltid ligga en massa högar dropping i boxen. 
Vi sa till Inger att något var fel med Tenor och blev beordrade att ta ut honom och longera honom i intervaller skritt-trav-skritt-trav för att få igång hans mage. 
Efter ca 30 min sa Inger till oss att släppa ut honom i hagen och hålla koll på honom under dagen.

När vi senare på dagen kommit hem och skulle ut och fixa iordning stallet för kvällen låg Tenor ner i hagen, vi tog in honom och började longera igen. Sen ringde Inger veterinären som kom ca en timme senare. Då hade Inger duschat av honom och han stod och trampade oroligt och ville hela tiden lägga sig ner. 
När vet. väl kom så började han med att lyssna av mage och hjärta och ta temp. Sedan fick Tenor en spruta smärtstillande och vet. stoppade in handen i bakdelen och kände efter.

Vi tog in Tenor i boxen där vet. försökte få ner en slang genom näsan till magen, men det gick inte. I 40 min stod vi med bremsar och smärtstillade och gjorde vårt bästa men nej. Vi fick gå med Tenor i upp och nerförsbackar för att försöka få igång tarmen, och vet. sa något om att det var något i Tenor som hade hamnat fel, så han ville att hästen skulle göra häftiga rörelser och "hoppa" i uppförsbackarna och "springa" i nerförsbackarna. Vet. sa när vi var inne i boxen att det var riktigt illa med Tenor...
Sen gick vi runt i övre ridbanan i 10 min, sen upp och nerförsbackar igen. Sen gick vi in i stallet igen och då efter en bra stunds lirkande fick vet. äntligen in slangen rätt. Då började han pumpa in vatten i slangen som sedan skulle rinna ut tillbaka genom slangen... 
Till slut verkade det som att läget var under kontroll, så han fick en morfinspruta och fick gå ute under natten och Inger hade jour.

Imorse vid halv 8 var det dåligt igen, så vet. kom kl 8 och Cristo (Tenors ägare) var också här. 
Efter 5 timmar insåg de att hans liv inte gick att rädda, så han fick somna in. 



Vila i frid Tenor de Laubry. Nu slipper du ha ont och du kan springa fritt på dem evigt gröna ängarna.
Du är älskad och saknad <3


Kommentarer
Postat av: Lina

Men lilla skrutte, jag hoppas att han har det bättre vart han än befinner sig <3

2011-07-24 @ 20:34:51
URL: http://linelias.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0